Hoe isoleer je een hellend dak aan de buitenzijde?

Een hellend dak  kan je evengoed langs buiten isoleren. Bij een sarkingdak wordt het isolatiemateriaal bovenop de kepers of spanten aangebracht. Meestal gebruikt men hiervoor stevige PUR/PIR-platen. Deze platen zijn voorzien van tand-en-groef en worden inclusief panlatten vastgeschroefd in de onderliggende structuur.

Op zoek naar een ander type dakisolatie?

dak aan de buitenzijde isoleren

Sarkingdak isoleren

Een hellend dak dat aan de buitenkant wordt geïsoleerd wordt een sarkingdak genoemd. Bij sarking wordt vaak gebruik gemaakt van PIR-platen (Sarking A, Powerroof) die boven op de dakstructuur geplaatst worden. Het zijn platen met een groot formaat en een tand-groefverbinding. Op het isolatiemateriaal komt een onderdak met vervolgens tengellatten. Daarna komen de panlatten en de dakbedekking.
Opgepast, om bouwfysisch correct te werken dient er onder de isolatie (aan de warme zijde) steeds een dampscherm te worden geplaatst en aan de buitenzijde een onderdakfolie (Morgofolies). Sommige sarkingplaten hebben een geïntegreerd regenscherm, zoals de Powerroof Max van Recticel Insulation of Sarking LE Plus van Unilin Insulation.

sarking A hellend dak

Sarking A

Utherm Sarking A is een isolatieplaat voor de buitenzijde van hellende daken zonder een verkleefde onderdakfolie. Deze PIR-plaat beschikt over Euroklasse D en een Lambda-waarde van 0,022 W/m.K.

Morgo folie voor hellend dak

MorgoVent VX Plus

MorgoVent VX Plus is een vierlaagse dak- en wandfolie die voorzien is van een fijnmazige wapening die ervoor zorgt dat de folie niet kan scheuren. De dampopen folie is voorzien van een dubbele kleefrand en voorziet het dak van een duurzame bescherming.

Voordelen van sarking

 • Het is een doorlopend isolatieschild dat koudebruggen via het dak uitsluit.
 • Uitstekende thermische isolatie
 • De dakstructuur wordt goed beschermd tegen weersinvloeden.
 • De plaatsing kan vrij snel gebeuren en er is geen ruimteverlies binnen in het gebouw.
 • Het zijn lichte platen die zorgen voor een geringe belasting.
 • Zeer praktisch bij renovatie: de binnenafwerking kan behouden blijven.

Nadelen van sarking

 • Is een duurdere oplossing dan isoleren langs de binnenzijde.
 • Akoestisch duidelijk minder goed dan isoleren met minerale wol aan de binnenzijde.
 • Moeilijk zelf te plaatsen.
Sarking L comfort akoestisch isoleren

Akoestisch isoleren

Wil je de akoestiek verbeteren bij het gebruik van sarkingplaten kan je twee dingen doen:

 1. Je maakt een combinatie van stijve PIR-platen aan de buitenzijde met minerale wol of houtwol aan de binnenzijde.
 2. Je kiest voor de sarkingplaat Sarking L Comfort. Deze plaat is aan de buitenkant voorzien van een 35 mm dikke dampopen onderdakplaat in houtvezel en zorgt voor een surplus aan geluidsisolatie van 10dB tegenover de klassieke sarkingplaat.

Usystem zelfdragende dakpanelen

Zelfdragende dakpanelen

Tenslotte kan men voor het isoleren van een hellend dak ook kiezen voor zelfdragende dakpanelen. Dit zijn sterke kant-en-klare en op maat gemaakte panelen met PIR of rotswol in de kern en kunnen voorzien worden van een dampscherm, onderdak en tengellatten.

Het gamma Usystem (voorheen Ecoon) van Unilin gaat nog een stap verder met een ruime keuze aan verschillende binnenafwerkingen. Bij het gebruik van dakpanelen kan je je dak zeer goed thermisch en luchtdicht isoleren en kan je kiezen voor een brandveilig dak of een verhoogd akoestisch comfort. Een bijkomende troef is de zeer geringe afwerkingstijd.

Usystem Roof

Usystem Roof OS

Usystem Roof OS was voorheen gekend onder de naam Ecoon ES. Usystem Roof OS zijn openschalige dakelementen die uit een basisplaat bestaan, PIR-isolatie en 3-4 vurenhouten ribben. Deze zijn geschikt voor geventileerde dakbedekking zoals pannen, leien, zink, metalen dakbedekking, ...

L-ments

L-ments van Recticel Insulation

Recticel heeft ook zelfdragende isolatiepanelen voorzien aan beide zijden van een meerlagencomplex en 2 vurenhouten tengels en kunnen ook voorzien worden van een onderdakfolie. De L-Ments van Recticel zijn geschikt voor grote overspanning tussen oplegpunten.

EPS isolatie

ANDERE ISOLATIETOEPASSINGEN

Naast de verschillende soorten dakisolatie heeft Waeyaert-Vermeersch ook het nodige materiaal om muren, vloeren, kelders en gevels van isolatie te voorzien.

Wenst u meer info over het isoleren van een hellend dak? Contacteer Waeyaert-Vermeersch

Duid aan wat van toepassing is

 


* verplicht in te vullen veld