Houtvezel

Houtwol of houtvezelisolatie is een ecologisch isolatiemateriaal en wordt gemaakt van houtsoorten uit duurzaam beheerde bossen. Het materiaal is volledig te recycleren volgens het ‘cradle to cradle’ principe. Houtvezel heeft een hoge warmteopslagcapaciteit, goede geluidsisolerende eigenschappen en een groot vochtregulerend vermogen.

ONTDEK ONZE HOUTVEZELISOLATIE

Op zoek naar een ander type isolatiemateriaal?

houtwol in dakconstructie

Voordelen van houtvezel

  • Houtvezel heeft een hoge warmteopslagcapaciteit / hittebescherming
  • Snel en gemakkelijk te verwerken, zonder veel stofontwikkeling
  • Niet schadelijk of irriterend
  • Uitstekend geschikt als thermische isolatie en als geluidsabsorptie
  • Vochtregulerend, vochtbestendig en schimmelwerend
  • Duurzaam product, hout uit duurzaam beheerde bossen
  • warm in de winter, fris in de zomer
Gutex Multiplex Top

GUTEX Multiplex Top

GUTEX Multiplex Top is een onderdakplaat, homogeen éénlagig samengesteld en voorzien van tand-en-groef aan de 4 zijden. De GUTEX Multiplex Top is winddicht, vochtregulerend en diffusie-open. Het beschikt over een uitstekende warmte-accumulatiecapaciteit. De platen beschermen tegen warmte en koude en zorgen tegelijk voor een verbetering van de geluidsisolatie.

Gutex Thermofibre

Gutex Thermofibre

GUTEX Thermofibre is een inblaasisolatie op basis van houtvezels die als ruimtevullende warmte-isolatie kan gebruikt worden, in gesloten holle ruimtes (compartimenten) en als vrijliggende warmte-isolatie in horizontale constructies (bv. vloer). Daarnaast verbetert het ook de geluidsisolatie. GUTEX Thermofibre bestaat uit elastisch materiaal dankzij de combinatie van lange en korte vezels, waardoor het over een groot aanpassingsvermogen beschikt. Het is dampopen en vochtregulerend. GUTEX Thermofibre is een duurzaam isolatiemateriaal gemaakt van nagroeibare grondstof (hout). Daarnaast is het ook een recycleerbaar product. 

Hoe wordt houtvezelisolatie gemaakt?

Houtvezel wordt gemaakt van Noord-Europees sparrenhout. Omdat het gebruikte sparrenhout uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is, is het hout PEFC gecertificeerd. Dunne houtvezels van dit sparrenhout worden vermengd met een natuurlijk bindmiddel en een waterafstotende stof. De houtpap wordt daarna samengeperst tot een houtwolplaat en in een oven verder uitgedroogd. Het productieproces varieert naargelang het soort houtvezelplaat, de dikte en de gewenste eisen die er aan het materiaal gesteld worden.

 

isoleren met houtwol

Toepassingen van houtvezel

Houtvezelisolatie kan voor zowel binnen- als buitentoepassingen worden gebruikt. Afhankelijk van de soort houtvezelplaat zijn bepaalde toepassingen geschikter. Er zijn twee soorten houtvezelplaten: vaste houtvezelplaten en flexibele houtvezelplaten. De vaste houtvezelplaten zijn vooral geschikt om te gebruiken als afwerking, maar ook voor de isolatie van vloeren, wanden en platte daken. De flexibele houtvezelplaten worden in een houten structuur of metal studs geplaatst, zowel voor de vloer, dak of wand.

Gutex Thermoflex

Gutex Thermoflex

GUTEX Thermoflex is een flexibele houtwolisolatie voor plaatsing tussen houten kepers en spanten in binnen- en buitenwanden, daken, plafonds of scheidingswanden. GUTEX Thermoflex is licht en flexibel maar uitermate klemvast. Het materiaal voelt zacht aan, kan makkelijk versneden worden en er ontstaat verbazend weinig stofontwikkeling bij verwerking.

Houtwol, een duurzaam isolatiemateriaal

Bij de productie van houtwol wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van ecologisch verantwoorde grondstoffen en natuurlijke bindmiddelen. Het hout dat ingekocht wordt, is gecertificeerd. Dit wil zeggen dat de bossen waaruit het hout afkomstig is, duurzaam worden beheerd.