Warme lucht stijgt en heeft altijd de neiging om via een niet geïsoleerd plafond verloren te gaan. Met plafondisolatie hou je de warmte goed binnen en kan je bij gebruik van soepele materialen ook geluiden reduceren. Met het isoleren van een plafond isoleer je als het ware ook de vloer van de bovenliggende ruimte. Zeker in renovatie kan deze manier van werken een goeie manier zijn omdat je de bestaande vloerafwerking dan niet hoeft uit te breken.
ISOLEREN EN AFWERKEN MET HERAKLITH
Wil je tegelijk isoleren én afwerken kies dan voor het gamma Heraklith. Dit zijn houtwolcementplaten gecombineerd met verschillende types isolatie: Rotswol (Tektalan A2, EPS (Heratecta) en PIR (Herafoam). Deze platen worden zeer veel toegepast voor het isoleren van kelders, (parkeer)garages, doorritten, balkons, technische ruimtes en dergelijke. Ze bieden niet alleen een combinatie van afwerking en thermische isolatie, maar zijn ook een grote meerwaarde op het vlak van akoestiek en brandveiligheid.
Plafond kruipruimte of kelder isoleren
Kelders en garages zijn ruimtes die gemiddeld een lagere temperatuur hebben dan de verdieping erboven. Door de kille en meestal vochtige atmosfeer die daar heerst is degelijk isoleren erg nuttig. In dit geval verhinder je dat de koude lucht rechtstreeks in contact komt met de bovenliggende vloer. Zo kan je de oppervlaktetemperatuur van deze vloer gemakkelijk met 5 °C laten stijgen. Vaste materialen als EPS, PUR/PIR, XPS-platen of cellenglas zijn hiervoor uiterst geschikt. Lopen er teveel leidingen of is het plafond te onregelmatig, dan kan je opteren om te isoleren met gespoten PUR of icynene.
Plafond tussenverdiepingen isoleren bij renovatie
Het isoleren van een plafond van een keuken, woonkamer of slaapkamer vraagt wat meer aandacht omdat hier een hoge graad van afwerking wordt vereist. Dergelijke plafonds worden geïsoleerd voor zowel thermische als akoestische redenen. Daarom wordt er meestal voor gekozen om een verlaagd plafond te creëren waartussen dan minerale wol (Isoconfort 32, Isoconfort 35, Rockroof Flexi) of houtwol (Thermoflex) wordt geplaatst. Daaronder komt dan een afwerking in een gipsplaat, gipsvezelplaat of pleister. Andere mogelijkheden om een tussenplafond te isoleren zijn vb. het inblazen van cellulose-, glaswol- of houtwolvlokken.
Rockroof Flexi Plus
Rockroof Flexi Plus zijn lichte en veerkrachtige steenwolplaten, geleverd op rol. De platen zijn eenvoudig op maat te snijden. Deze zijn brandveilig, flexibel en makkelijk te verwerken.
Isoconfort 32
Isoconfort 32 is een glaswoldeken en kan eenvoudig tussen de balken vastgeklemd worden. Deze rol is om de 10 cm voorzien van merkstrepen voor eenvoudige versnijding.
Plafond tussen kamers en zolderruimte
Tot 30% van de warmte kan verloren gaan via het dak. Bewoonbare ruimtes onder het dak moeten dus zéér degelijk worden geïsoleerd. Het is niet voldoende om de dakhelling van steenplaat tot nok te isoleren maar pak ook de horizontale plafonds aan. Zo voorkom je dat de warmte van de kamers verloren gaat op zolder of in de “verloren driehoek” in de nok van de woning. Aangezien deze plafonds hoofdzakelijk opgebouwd zijn uit een houten structuur worden hiervoor minerale wol (Isoconfort 32, Isoconfort 35, Rockroof Flexi) of houtwol (Thermoflex) gebruikt.
Thermoflex van Gutex
Gutex Thermoflex is een flexibele houtwolisolatie voor plaatsing tussen keper/spant en dus ideaal voor het isoleren van balkenplafonds en zoldervloeren. Thermoflex heeft een hogere klemvastheid, verbazend weinig stofontwikkeling bij verwerking en een langdurige hoge isolatiewaarde.
ANDERE ISOLATIETOEPASSINGEN
Naast de verschillende soorten plafondisolatie heeft Waeyaert-Vermeersch ook het nodige materiaal om muren, vloeren, kelders en gevels van isolatie te voorzien.