Inderdaad, luchtdichtheid is niet alleen nodig, het is gewoon onontbeerlijk.
Isolatie kan enkel maar werken als er geen luchtstromen zijn van binnen naar buiten of omgekeerd. Daarom is het goed dat alle kieren en spleten goed afgedicht worden. Dit zorgt er mee voor dat de woning voldoet aan de huidige normen op vlak van energie efficiëntie en de EPB score. In combinatie met gecontroleerde ventilatie zorgt het bovendien voor een aangenaam leefklimaat in het gebouw. Bijkomend voordeel is dat bij luchtdicht bouwen condensatieproblemen worden vermeden.
Vermijd energieverlies
Een goede luchtdichtheid verhindert dat er warme (lees vochtige) lucht in de constructie of in de isolatie terechtkomt waardoor er geen energieverlies optreedt en de constructie beschermd wordt tegen mogelijke inwendige condensatie. Kortom, met een goede luchtdichtheid bespaar je energie en voorkom je bouwschade!
Gebouwen worden op vandaag in de meeste gevallen mechanisch geventileerd. Enkel als de binnenzijde goed luchtdicht gemaakt is, kan die verluchting efficiënt functioneren en kan je spreken van een “gecontroleerde” ventilatie.
Ook in functie van geluidsisolatie kan je stellen dat een performante luchtdichtheid een basisregel is.
Winddicht is niet gelijk aan luchtdicht
Luchtdichtheid wordt altijd aan de warme kant van een woning gerealiseerd. Dit kan bijvoorbeeld door een dampscherm (Intello Plus) te plaatsen en het luchtdicht maken van isolatieconstructies met behulp van tape of dichtingsmastiek.
Leidingen kan je best voorzien in een technische spouw of indien niet mogelijk d.m.v. de doorvoeringen luchtdicht afgewerkt te worden met daartoe voorziene tapes of manchetten.
Isover Vario KM Duplex
Isover Vario KM Duplex is een hygro-regulerend damscherm dat zorgt voor een vochtregulerende functie. Het dampscherm wordt aan de warme kant van een woning geplaatst. Ingeval van een dak, zal het dampscherm als laatste aangebracht worden.
Uni tape
Deze universele kleefband is geschikt voor duurzame en luchtdichte verlijming van overlappingen van damprembanen en aansluitingen daarvan - conform DIN 4108-7, RT 2021 en SIA 180.
Luchtdicht bouwen, hoe pak je dit aan?
Een gebouw is een samenstelling van bouwdelen die op elkaar aansluiten. Het komt er nu net op aan om alle verschillende componenten die deel uitmaken van de gebouwschil met elkaar te verbinden zodat er een ononderbroken luchtdichte laag gerealiseerd wordt. Alle aansluitingen gaande van muren, daken, bodemplaat, schrijnwerk tot schakelaars en stopcontacten moeten minutieus luchtdicht gemaakt worden. Dit kan door gebruik te maken van diverse dampschermen, tapes, dichtingsmastieken (Vario Double Fit), en dergelijke meer. Ook doorvoeren voor verluchting of elektriciteit dienen zorgvuldig afgewerkt met tapes of manchetten.
Vraag hierover gerust vrijblijvend raad aan de specialisten van Waeyaert-Vermeersch!
Invloed van luchtdicht bouwen op het EPB
Het belang van een goede luchtdichtheid blijkt ook uit de waarde die eraan gekoppeld is in de E-peil berekening. De EPB regelgeving legt dan wel geen eisen op ivm de luchtdichtheid van het gebouw, maar als je er voldoende aandacht aan besteedt kan je het wel laten meetellen voor een beter E-peil. Op deze manier kan het E-peil zelfs met 5 tot 12 punten dalen. Hiertoe moet een luchtdichtheidsmeting uitgevoerd worden door middel van een zgn. blowerdoortest.
Luchtdichtheid draagt bij tot een gezond en comfortabel binnenklimaat en een optimale werking van de thermische en akoestische isolatie.
Lees alles over belangrijke isolatietermen op "Het ABC van de isolatie".
ANDERE ISOLATIETOEPASSINGEN
Naast de verschillende soorten dakisolatie heeft Waeyaert-Vermeersch ook het nodige materiaal om muren, vloeren, kelders en gevels van isolatie te voorzien.